Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jungfrau maraton 2013

16. 9. 2013

14.9. 2013 v 9:00 se v našem časovém pásmu ozvalo jistě vícero startovních výstřelů...nejen závodů běžeckých...a dva z nich (o kterých vím) patřily distancím maratonským: Kladenskému maratónu a Jungfrau marathonu.  A protože zatím lidstvo teleportuje či jinak transcendentálně (což nevím přesně co to je) zachází s hmotou jen v oblasti umění zvaném sci-fi, nelze být na dvou místech současně a tedy jsem pro letošek zvolil druhý z uvedených maratonů. Na rozdíl od skoro všech kladeňáků, kteří zde již byli a né jednou (Láda Tlustý má prvních 16. ročníků) to byla moje první zkušenost (jinak můj maraton s pořadovým číslem 20). Takže jsem do toho šel jak s pokorou, tak opatrně.

Necítím se zatím být v rozpoložení, kdy bych měl touhu sdělit nějaké své hodnocení ať již maratonu jako takového či konkrétně mého prožitku. Jen stručně a rádoby vtipně si dovolím poznamenat, že " je to vlastně taková delší půlka a po 25. kilometru rychlejší procházka s občasným popoběhnutím, před závěrečným kilometrovým seběhem okořeněná asi tříkilometrovým stoupámím jako do schodů ".  A díky na významné části trasy úzkým profilem je běžec limitován tempem těch před sebou, takže pro čas na hranici svých možností je třeba se na startu cpát dopředu a tu první půlku běžet tak, aby se před vás dostalo co nejmíň ostatních a když už tak těch rychlejších, kteří vám budou nadále utíkat a nebude třeba je předbíhat. Nicméně tato strategie má druhou stranu mince, tedy po rychlém úvodu úměrně jiné (odhaduji že větší, že) vyčerpání na ty další stoupavé kilometry, takže babo raď. No Láda Tlustý mi říkal, že ten začátek běhal rychle co to šlo (...no tu první desítku tak těch 37...) a časy má výtečné (4 hodiny a minutu).  No já začal vzadu, první desítku dal jako že nepřepáleně za 49...a celkem jsem spokojen za čas pod 5 hodin (4:55) Pro ilustraci pro zájemce přidávám pár odkazů:

1. něco o trase a profilu ZDE

2. foto ofišl ZDE

3. výsledky ZDE   (zde si dovolím upozornit na časy prvních veteránů vyšších věkových kategorií, 60...65...mužů i žen... řekl bych že fantastické

4. výsledky čechů ZDE...včetně mojí maličkosti

5. foto Gábiny ZDE

6. a foto pořadatele ZDE (včetně záběrů z den předem probíhajících dětských běhů a závodu vozíčkářů v místě startu v Interlakenu - na 14 km po okruhu kolem parku...ty vozíčky jsou jak formule 1 a sportovní úroveň vrcholová)

Miloš Kmuníček