Jdi na obsah Jdi na menu
 


stravování 2

19. 7. 2013

Stravovávání 2

 

Zaměření tohoto webu – rozbehnuto-  je jistě jiné, než vážné. Přitom je rozdíl mezi blbostmi a nepravdami. Nepravdy bych nerad, aby se zde objevovaly. Jinak je často záměrem, aby pokud možno se povedlo nějaké to jádro pudla – nebo alespoň jakési pro a proti nějakého názoru.

 

Většina z nás patří mezi Homo sapiens. Poslední zveřejněné poznatky hovoří o tom, že třeba neandertálci jako vývojová větev sice skončili ve slepé uličce, ale! „genové informace“ prý ukazují asi 5%-ní smíchání se sapiens… asi nějakej sapiens skočil na neandertálku nebo že by neandertálka svedla sapiens ? No jestli jí došla zrovna kůže a měla krátkou sukni …kdo ví? …a já osobně geneticky budu smíchanej s nějakou tou opicí. Ale kam mířím:

 

Podle publikovaných a do školních osnov protlačených vědomostí se člověk – poté co slezl z větve – živil lovem a sběrem plodů…a kořínků, tedy jedl převážně zeleninu, ovoce, maso (zvěře, ale i ryby a drůbež) a různá semínka, bobule, oříšky a taky med. Podle paleontologů se takhle živil asi 5 milionů let zpátky. Zemědělství se svými produkty se objevuje až někdy před 10 tisíci roky a lze říci, že pokud by zmíněných oněch 5 milionů let představovalo 24 hodin, tak zemědělství tu máme necelé 3 minuty a mléčné výrobky pak 90 vteřin. A o čem to je? No jde o základ úvahy, že evoluční proces vývoje našeho pajšlu se ještě zdaleka nestačil přešaltovat za ty „2 minuty“ na produkty, které nám dodává zemědělství ( a nejnověji také chemie) a náš organismus je vyvinut podle toho, co měl k dispozici před nástupem éry zemědělství. Těmi produkty zemědělství jsou myšleny v základním přiblížení: pšenice, mléko, sýr…Takže zopakuji: původně – zelenina, ovoce, maso (asi nejlépe libové, že).

 

Současně platí – zde se odvolávám opět na paleontologii a budu citovat z knihy Tréninková bible pro cyklisty, autor Joe Friel – „že naši dávní předci rozhodně netrpěli několikahodinovými záchvaty tvrdého tréninku o vysoké intenzitě, den za dnem, týden za týdnem. Kdepak, lidstvo se vyvinulo díky tomu, že provádělo jen činnosti nutné k zajištění jídla, příbytku a bezpečí – nic víc. Máme být líní, z hlediska filozofického náhledu jsou skutečnými potomky nejstarších exemplářů Homo sapiens naši přátelé peciválové. Skuteční sportovci jsou z hlediska vývoje anomálie. Protože se jako sportovci jen málo lišíme od našich předků, věřím, že musíme porušit „pravidla“, která se týkají jídla. Potřebujeme některé z energeticky vydatných potravin, které přišly až s nástupem zemědělství. Prostě spalujeme příliš mnoho kalorií na to, abychom do našeho jídelníčku občas nezahrnuli obiloviny a potraviny obsahující škrob“ …konec citace.

 

Výše uvedené koresponduje s tezemi o vhodné stravě pro jednotlivé krevní skupiny. (sama krevní skupina nic moc nesní…víte jak to myslím, že…). To, že se vyvinuly ( u človíčků) různé krevní skupiny je odvozováno od charakteru složení potravy v jednotlivých oblastech světa…a pak se to míchalo a míchalo,… ale logiku to má.

 

Závěrem si dovolím, tedy přesněji řečeno neodpustím říci, že takovej tatarskej biftek na topince…

 

mk