Jdi na obsah Jdi na menu
 


Joe Friel (1)

11. 11. 2013

Joe Friel (1)

 

Nedávno vyšla knížka „Tréninková bible pro cyklisty“ od autora Joe Friel. Podobnost v řadě tréninkových přístupů a úvah je pro běh a cyklistiku nasnadě. Samozřejmě v obecnější rovině. Dovolím si citovat jeden postřeh:

„ Jedna sportovkyně mě kdysi požádala, abych zhodnotil její přípravu. Trénovala tvrdě, najela spoustu kvalitních kilometrů a byla velmi koncentrovaná na své cíle. Přesto nebyla na závody s prioritou A v top formě, někdy měla dokonce potíže je dokončit.

první věc, které jsem si v jejím tréninkovém deníku všiml, bylo, že ignorovala svá ranní znamení. Každé ráno pečlivě měřila klidovou tepovou frekvenci, zaznamenávala hodiny spánku a únavu. Přesto vždy absolvovala plánovaný trénink, bez ohledu na to, co signály říkaly. Byla tak posedlá úspěchem, že nedovolila ničemu, aby jí stálo v cestě – dokonce ani svému tělu. Řekl jsem jí o jedné studii z roku 1968, kde byly krysy nuceny plavat 6 hodin denně, 6 dní v týdnu. Po 161 hodinách plavání vykazovaly velké zlepšení aerobní kapacity. Ale po 610 hodinách nebyla jejich aerobní kapacita lepší než u netrénované kontrolní skupiny krys. Řekl jsem jí, že je „přetrénovaná krysa“.