Jdi na obsah Jdi na menu
 


Info Vaška Čížka 2014

18. 3. 2014

Kamarádi, sportovci a přátelé PB O krušovický soudek.

 

Každoročně vás na těchto stránkách seznamuji s přípravou dalšího ročníku PB O krušovický soudek. Je tomu tak i letos, i když poněkud později ale ještě včas. Proč, to vám hned vysvětlím. Nastala situace, kterou nikdo z nás nečekal a která nám přivodila dost starostí. Při žádosti o obnově smlouvy s Královským pivovarem Krušovice nám bylo oznámeno, že již nehodlají dále tuto akci podporovat a tedy smlouvu neobnoví. Zdálo se nám to nemožné a kruté. Vzpomněl jsem si na slova pana ředitele Jaroslava Máši, který v roce 1981, při oslavách 400 let založení pivovaru Krušovice prohlásil, že akce která zakončila oslavy a byla hlavní bodem programu oslav, musí stále pokračovat a závod se musí každým rokem opakovat. A tak tomu i bylo. S organizaci a pořádáním v době totality jsme měli dost problémů, ale díky právě pivovaru Krušovice, se vždy povedly tyto nepříjemnosti vyřešit a tradice pokračovala. V loňském roce, v neděli 28. dubna 2013 se běžel již 33. ročník. Nikdy nebyl přerušen a ba naopak, jeho kvalita stále stoupala. Ve  Stochově se potkávají profesionálové, amatéří, všichni ti kteří mají rádi běh, rádi sportují. Přespolního běhu O krušovický soudek se zúčastnila řada mistrů Evropy a zahraničních běžců. Závod má skutečně tradici a děla výbornou reklamu i Královskému pivovaru Krušovice. Za těch 33 let se v Krušovickém pivovaru vystřídalo mnoho lidi. Skoro každý rok, při obnovování smlouvy, jsem se scházel s novými lidmi. Nikdo, nikdy nepřišel však s tím, že tradici poruší a závod zruší.   

Dnes jsem již posledním žijícím zakladatelem tohoto závodu, který mi opravdu přirost k srdci. Pan ředitel Máša a páni Fencl a Tarant se na nás dívají tam z nebeských výšin, mají slzy v očích. Pánové nezlobte se , ale ani já to nechápu.

 

34. ročník PB O krušovický soudek se v neděli 27. 4. 2014 poběží. Díky panu Josefu Helebrantovi, který má v pivovaru na starosti exkurze, a paní Marušce Beránkové, budeme opět v cíli zpívat hymnu, že Krušovický soudek je jen jeden. Jim nebylo lhostejné zavřít před sportovci bránu, zrušit to co jejich předchůdci vybudovali.

V tomto ročníku však dojde k určitým úpravám a nutnostem, které však závodníkům nikterak mnoho neublíží. Věřím, že naší situaci chápete a na soudek se již dnes připravujete a těšíte.. Pořadatelé udělají vše pro zdárný průběh 34. ročníku.

 

                                                                                                 Václav Čížek