Jdi na obsah Jdi na menu
 


Novoroční projev ředitele závodu Václava Čížka

Vážení sportovci, kamarádi, kamarádky.

 

 

Máme tu rok 2010 a věřte, nevěřte v neděli 25. dubna se poběží již 30.ročník přespolního běhu O krušovický soudek. Zdá se to až neuvěřitelné, ale závod, který se prvně běžel spíše z recese a kdy nikdo nepočítal s dalšími ročníky, je dnes vyhledávanou a oblíbenou akcí. Mám z toho upřímnou radost. Byl jsem u zrodu populárního Soudku a podílel jsem se na všech doposud uskutečněných ročnících, jsem rád, že budu moci být i spoluorganizátorem u toho jubilejního třicátého.

 

Základem každého sportovního úspěchu je radost a uspokojení, a právě takovou radost a uspokojení prožívají i všichni ti, kteří sportovní akce připravují, a uspokojení cítí z každé dobře zakončené sportovní akce, z každého podání ruky od závodníků, jako poděkování za dobře strávený den věnovaný sportu.

 

Letos tedy již po třicáté se budou poslední dubnovou neděli sjíždět do Stochova závodníci a závodnice z celé naší vlasti, aby se od památného dubu sv. Václava vydali na 20 km dlouhou trasu polními a lesními cestami přes Louštín do Krušovic. Na každý ročník je třeba předem se dobře připravit. Na celkové přípravě a organizaci přespolního běhu O krušovický soudek se podílí již dlouhá léta velmi dobrý kamarádský kolektiv lidí, na které je stoprocentní spolehnutí. Díky Marušce Zýkové, Alence Jirmanové, Dagmar Kánské, Pavlu Pinkasovi, Ludevítu Kralevičovi, Standovi Kuželovi, Jiřímu Davidovi a Janu Brožovi jsem přesvědčen, že i v příštích letech bude poslední dubnová neděle patřit Krušovickému soudku. Poděkování patří i Pavlu Fiamovi za vzornou spolupráci s pivovarem Krušovice, Miloši Kmuníčkovi za propagaci a vedení www stránek a Karlu Beranovi za vzornou archivaci materiálů a tiskovin.

 

Uteklo to jako voda a mohu říci, že mám ty nejkrásnější vzpomínky na všechny ročníky. Každý ročník se přeci jen od sebe trochu lišil, ať už počasím, účastí závodníků a nebo zájmem ostatních lidí o tento závod, ale vždycky jsem měl dobrý pocit z toho, že vše dobře dopadlo, pořadatelé odvedli kus poctivé práce a spokojení závodníci se při hudbě a dobrém pěnivém moku příjemně baví a přemýšlí o tom, na kterém závodě se příště zase potkají. Vzpomenu jen krátce na ty příjemné chvíle, týkající se některých ročníků. Ten nejkrásnější okamžik nastal po doběhnutí prvního ročníku, kdy po dohodě s ředitelem pivovaru Krušovice Jaroslavem Mášou bylo rozhodnuto pořádat závod každý rok a to plníme dodnes. Od druhého ročníku jsme začali spolupracovat kromě pivovaru Krušovice i s dolem Nosek v Tuchlovicích. Tato spolupráce trvala až do roku 1990, kdy důl Nosek ukončil svoji činnost. Dalšího úspěchu jsme se dočkali v pátém ročníku, kdy jsme prvně zaznamenali účast nad sto závodníků. V roce 1992 se nám podařilo zajistit spolupráci se šesti drobnými sponzory. V tomto roce také začala spolupráce i s městem Stochov, která trvá dodnes a od této doby předáváme závodníkům na prvních místech ve všech kategoriích místo věcných cen finanční odměny. 13. ročník, pořádaný 25. 4. 1993, se stal ročníkem Jiřího Čivrného z Liberce. V tento den utvořil časem 1:07:02 hod. nový traťový rekord, který nebyl doposud překonán. Pivovar Krušovice rozšiřuje závod, postavil nové haly a od roku 1995 se na pivních etiketách objevuje nový název – Královský pivovar Krušovice. To vše v době, kdy jsme připravovali patnáctý ročník. Ujištění, že spolupráce bude nadále výborná, potvrdili i ředitel pivovaru Ing. Václav Klbub a starosta města Stochova Ing. Jindřich Sybera svou účastí na startu u památného dubu v Krušovicích a pak při předávání odměn.

 

K další příjemné události došlo v roce 1997, to putovní dřevěný Krušovický soudek byl vyměněn za kovový třicetilitrový. Dnes slouží k propagaci před každým ročníkem a pak je uložen na čestném místě mého bytu, a to díky pivovaru Krušovice, který mi ho věnoval na památku. A ani tento třicetilitrový neměl dlouhého trvání a od 21. ročníku je předáván vítězi větší, padesátilitrový. Prvně si ho odvezl Metod Fikes z MK Kladno za vítězství ve 22. ročníku, kdy byla také zaznamenána největší účast, a to 140 závodníků – doposud nepřekonáno. Od jubilejního 25. ročníku se k již zmiňovaným sponzorům přidávali střídavě další. V tento den obdrželi všichni závodníci suvenýrové sklenice s datem 25. 4. 2005 a nápisem PB O krušovický soudek – 25. ročník. Od dalších ročníků dostává každý účastník suvenýrové triko s logem závodu.

 

29 ročníků je již za námi, ten třicátý jubilejní nás teprve čeká. Za to vše příjemné, co se povedlo, je třeba poděkovat těm, kteří se podíleli a podílejí na zajištění a kvalitě přespolního běhu O krušovický soudek. Jsou to kromě již jmenovaného Královského pivovaru Krušovice a města Stochova ještě Středočeská energetická a.s., Nativel k.s. Stochov, Klika – Dvořák s.r.o. Kladno, Novus s.r.o. Kladno, Středočeský kraj a hejtman Petr Bendl, který převzal záštitu nad 27. a 28. ročníkem.

 

Díky za příjemné prostředí a občerstvení na krásně vyzdobeném nádvoří Krušovického pivovaru při zakončení všech ročníků, kdy závodníci hodnotí svůj výkon a pořadatelé přemýšlí, co se povedlo a co by se mohlo zlepšit. Jsem rád, že jsem u toho všeho mohl být. Nádvoří se uklízí a na jednom ze stolů zůstal lístek s těmito slovy: „Krušovický soudek a v něm dobré pivo, putovní cena pro ty, co maj v těle živo. Běžel jsem dost rychle, aspoň si to myslím. O tobě Krušovický soudku stále jen přemýšlím.“ Toto je vyznání jednoho z mnoha účastníků PB. Přeji Vám všem sportovcům, organizátorům a sponzorům ten nejlepší vstup do roku 2010, pevné zdraví, lásku, pochopení a porozumění a věřte, že Krušovický soudek je jen jeden.

 

Václav Čížek