Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pohled na WC 13/14 po 3 závodech

16. 1. 2014

Pohled na WT 13/14 po 3 ze 4 závodů

 

Po třech závodech je v „klasifikaci“ 30 mužů a 11 žen. Do 39 běželo tři zařazené závody 10, čtyřicátníků 7, padesátníků 9, šedesátníci 3, nad 70 už jen Láda Tlustý, žen do 34 6, do 44 2 a nad 45 3.

Samozřejmě „účast“ není odrazem Zimní ceny jako projektu, ale odpovídá účasti na závodech bez ohledu na ZC. I když mohu říci, že jsou jednotlivci, kteří nebýt ZC by na všechny zařazené závody nešli – jak mi prozradili, ale těch je méně než prstů jedné ruky.

Smyslem ZC je především ukázat, kdo s kým běhá vyrovnaně a kdo je „vyrovnanější“. A to se dá říci, že se alespoň tedy u zúčastněných „předestírá“.

Pokud se to pokusím svýma očima okomentovat, tak začnu tím, že ZC jaksi „kvantifikuje“ tím součtem časů alespoň ze třech a následně v sumě ze 4 závodů fenomén Pepy Podušky, který ač druhým(letos třetím) rokem padesátník, má odstup téměř 5 minut před mladým Benem, tedy Tomášem Pucholtem, který  - a dovolím si to říci takhle – se drží jen o fous (19 vteřin) před čtyřicátníkem (přesně letos 47 let) Metodem Fikesem. A když uvedu rozdíl v padesátníkách mezi Pepou a druhým (moje maličkost), který činí 11 a půl minuty, tak ta propast je bezedná…Mezi ženskejma celkově je taky díra zvící mezi 1. Markétou Hospodarzovou a 2. Lenkou Bajerovou 13 vteřin a to prosím je Markéta už v kategorii nad 35 a Lenka nad 45, takže první mladá Kašparová Kateřina na třetím místě celkově ztrácí na první 15 a třičtvrtě minuty.

A dodejme, že dané rozdíly se vážou k součtu délky běhů 22 kilometrů (12 Slaný, Třtice pod pět a Kožovka nad 5). Pepovi Poduškovi na tuhle vzdálenost stačila hodina a dvacet minut.

Těší mě, že jsem zaslechl mezi běžci debaty ve smyslu právě situací, kdy jde o vyrovnanost výkonů a v některých případech se v jednotlivých závodech …zkrátka jednou tak a jednou obráceně.

Tak třeba Lukáš Dušek Pavla Štajera ve Slaném předběhl, ale ve Třtici a na Kožovce tomu bylo naopak, takže aktuálně před posledním závodem v Dubí má Pavel na Lukáše náskok 25 vteřin, což v Dubí může navýšit nebo mu to taky nemusí stačit – a o to tak ňák jde. Obdobně ve čtyřicátníkách bojují Štěpán Matula s Pavlem Honsem, kde Pavel nesporně díky svému příklonu k delším tratím byl ve Slaném na delší trati rychlejší, ale na kratších distancích se rychlejším jeví Štěpán. Mladý ženský, teda spíš děvčata, že…taky bojujou jako lvice, Zatím druhá čerstvá členka Maratón klubu Jana Zímová ve Slaném na Kateřinu Kašparovou ztratila přesně 49 vteřin, ale ve Třtici stáhla 14 a na Kožovce 2 vteřiny, což vypadá na souboj na ostří nože. Dcera Jana zase bojuje s Adélou Maternovou, kterou předběhla ve Slaném o 1:26, ale pak s ní dvakrát prohrála celkem o 48 vteřin, takže se jí náskok ztenčil na vteřin 38.

No tak jsem to jaksi s nadsázkou popsal jako by šlo o nominaci na olympiádu, leckomu je to nejspíš jedno…ale možná zase tak úplně všem né…ha ha.

Miloš